Met een warmtepomp op uw energiekosten besparen en lekker koelen thuis?

Ecologisch verwarmen werkt zet vooral een modulerende warmtepomp in van Ventus Hero. Voor een warmtepomp installatie zijn er 2 mogelijkheden.

Luchtwarmtepomp

(hybride opstelling combinatie met cv-ketel)

Prijzen vanaf 2750,- Euro inclusief installatie na subsidie

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel de warmtepomp zal een groot deel van de verwarming op zich nemen, maar met koude dagen en voor het verhogen van het tap water temperatuur zal de cv-ketel het overnemen. De warmtepomp is ook nog eens nagenoeg geluidloos. Met onze hybride systemen kunnen we tot 90% van uw gas verbruik besparen.

Luchtwarmtepomp

(standalone opstelling)

Prijzen vanaf 5750,- Euro inclusief installatie na subsidie

Bij nieuwbouw is het steeds vaker de standaard: een woning zonder gasaansluiting. Ook wel bekend als all-electric woning. U kunt er u woning mee verwarmen en verkoelen. Ook warm tapwater met behulp van een elektrische warmtepomp en elektrisch koken met een inductiekookplaat behoren tot de mogelijkheden. De warmtepomp is ook nog eens nagenoeg geluidloos.

Maar hoe kunt u ervoor zorgen om geen aardgas meer te gebruiken?

Het realiseren van nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting is natuurlijk gemakkelijker, want vanaf moment één kan er op alle vlakken rekening mee worden gehouden. Om u te helpen uw bestaande huis zonder gas te verwarmen en helemaal gasloos te maken, hebben we hieronder de vijf belangrijkste stappen voor u op een rijtje gezet.

1.
Vervang de HR-ketel
voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de HR-ketel. De warmtepomp doet dit door warmte uit een duurzame bron, zoals de lucht of de bodem, om te zetten in bruikbare warmte voor de woning. Bij bestaande woningen zijn er verschillende mogelijkheden om een warmtepomp systeem in te passen.

Een lucht/water warmtepomp is voor een bestaande woning de makkelijkste oplossing, omdat deze een ‘losse’ buitenunit heeft, die op een dak, gevel of in de tuin geplaatst kan worden. Dankzij de LTV radiator (warmtepomp) is het ook mogelijk om te verkoelen.

Een bodem/water warmtepomp is lastiger voor een bestaande woning, omdat er een bron in de bodem aangebracht moet worden. Bij een warmtepomp met buitenlucht als bron wordt het buitendeel bijvoorbeeld aan een gevel of op de grond geplaatst.

Omdat een warmtepomp, niet zoals een HR-ketel, in één keer heel veel warm tapwater kan maken is het nodig om naast de warmtepomp een buffervat neer te zetten. De grootte van de buffervat is afhankelijk van uw wensen voor warm tapwater behoefte. Heeft u een groot gezin, een luxe badkamer of wilt u tegelijkertijd kunnen douchen én ergens anders in het huis warm water gebruiken, dan heeft u een groter buffervat nodig.

2.
Lagetemperatuurverwarming
mogelijk maken

Met een warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van lagetemperatuurverwarming. De aanvoertemperatuur van water dat de woning verwarmt is in dit geval een stuk lager. Een lage aanvoertemperatuur zorgt ervoor dat uw verwarmingsinstallatie efficiënter werkt,  Goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Met lagetemperatuurverwarming wordt uw woning constanter verwarmd en als gebruik wordt gemaakt van vloer- of wandverwarming kan de thermostaat vaak ook nog een paar graden lager om het toch aangenaam warm te houden.

LTV-radiator

Bij lagetemperatuurverwarming kan gebruik gemaakt worden van speciale LTV-radiatoren of in sommige gevallen om een SpeedComfort toe te passen op uw bestaande radiatoren, hierdoor is het vrij gemakkelijk om een warmtepomp toe te passen op een bestaande woning.

warmtepomp-1
warmtepomp-schuin-dak
warmtepomp-7
home
warmtepomp-5
warmtepomp-tuin
3.
Kook op inductie
in plaats van gas

Verwarmt u uw woning nu nog met een gasketel, dan is de kans groot dat u nog op gas kookt. Als u dus van uw gasaansluiting af wilt dan zult u ook op een andere manier moeten gaan koken. Elektrisch koken is dan het logische alternatief. Elektrisch koken wordt steeds vaker toegepast. Een inductie of keramische kookplaat komt hierbij het meest voor. Het voordeel van koken op een inductieplaat is dat niet de plaat zelf, maar de pan verwarmd wordt. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren en het is ook nog eens veiliger.

Warmtepomp

4.
Weg met de
gasaansluiting

Gebruikt u in de woning helemaal geen aardgas meer? Dan kan het gas afgesloten worden. Uw netwerkbeheerder verzegelt de aansluiting of neemt deze weg. U hoeft dan ook geen vastrecht meer te betalen voor uw gas aansluiting, dit scheelt ook al gauw €170,- per jaar.

05.
Woning is gasloos?
Aardgasaansluiting verwijderen

Nadat de woning gasloos is gemaakt kan de aardgasaansluiting verwijderd worden.

Toename elektriciteitsverbruik bij all-electric woning?

Het huis verwarmen en verkoelen met een elektrische warmtepomp én elektrisch koken, dan neemt het elektriciteitsverbruik toch toe? Dit klopt! De afname van het gasverbruik zal in de meeste gevallen leiden tot een toename van het elektriciteitsverbruik.

Om het stroomverbruik verder te verlagen kunt u ook nog uw eigen stroom op gaan wekken, met zonnepanelen. Een all-electric woning, zonder gas en waarbij het elektriciteitsverbruik wordt gecompenseerd met zonnepanelen, wordt een nul-op-de-meter woning genoemd. Met onze systemen is het mogelijk dat de warmtepomp aan gaat zodra er veel energie opgewekt wordt.

Warmtepomp. Maatwerkadvies voor uw woning

Zoals u al leest komen er veel zaken kijken bij het toepassen van een all-electric warmtepomp in een bestaande woning. De voor u geschikte type warmtepomp en afgiftesysteem is van meerdere factoren in de woning afhankelijk. Daarom is het verstandig om een maatwerkadvies in te winnen bij ons. We houden rekening met de situatie in uw woning en uw wensen en we gaan op basis daarvan een op maat gemaakt plan voor u maken. Dit is belangrijk voor een goed resultaat en rendement van de installaties en het gewenste comfort in uw woning.

warmtepomp

HERO inverter warmtepomp

buffervat

Warm water buffertank

sanitair

Sanitair warm water

ventilator

Ventilator convector

ventilator

Ventilator convector

radiator

Lage temperatuur radiator

vloerverwarming

Vloer verwarming

Wilt u meer informatie over een warmtepomp?

Neem dan contact met ons op via +31 (0)548-595077 of info@ecologisch-verwarmen.nl.