Zonnecollector

In de volksmond wordt een zonnecollector en zonnepaneel nog wel eens door elkaar gebruikt. Zonnecollectoren zijn bedoeld voor warm water ten behoeve van de cv of kraanwater. Ze bestaan meestal uit buizen waardoor water of een andere vloeistof stroomt. Dit wordt opgewarmd waarna de warmte wordt opgeslagen. Zonnepanelen zijn voor de opwekking van stroom. Deze ziet u het meest op de daken.

Als u een zonnecollector wilt aanschaffen, dan kunt u kiezen uit twee soorten zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren hebben een verschillende werking.

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een paneel met daarop een afdekplaat. Deze afdekplaat zorgt ervoor dat de warmte goed in de zonnecollector blijft. In het paneel zit een absorbeerplaat die het zonlicht absorbeert en deze warmte afgeeft aan de vloeistof in het buizensysteem. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het voorraadvat en geeft hier de warmte af aan het kraanwater.

Vacuümbuis zonnecollector

De werking van de vacuümbuis zonnecollector verschilt iets van de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis zonnecollector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. In de zonnecollector zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte afgeeft aan het leidingwater.

zonnecollector

Hoe werkt een
zonnecollector?

De zonnecollector is een belangrijk en tevens ook het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler. De zonnecollector wordt namelijk op uw dak geïnstalleerd en is hierdoor zichtbaar voor uw omgeving. De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel en lijkt op dat van een tuinslang. Wanneer een tuinslang in de zon ligt, wordt het water in de tuinslang vanzelf warm. Een zonnecollector werkt via een vergelijkbaar principe. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. Deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater, waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen.

Warm water
in alle seizoenen

Dankzij de werking van een zonnecollector, kunt u profiteren van warm water in elk seizoen. Ook in de winter kan de zonnecollector namelijk nog warmte produceren. Hoewel het rendement van de twee soorten zonnecollectoren niet ver uit elkaar ligt, presteren de zonnecollectoren wel beter in verschillende seizoenen. Zo werkt de vlakke plaat zonnecollector, dankzij de grote absorberplaat, vooral goed bij warm en zonnig weer. De absorber vangt dan over het gehele oppervlak licht, terwijl de vacuümbuis zonnecollector tussen de buizen door juist veel zonlicht misloopt. De vacuümbuis zonnecollector werkt daarentegen wel perfect bij kouder weer in bijvoorbeeld de winter. De vacuümbuis zonnecollector verliest dan minder warmte dankzij de goede isolatie. Daarnaast warmt deze zonnecollector bijzonder snel op, waardoor de vacuümbuis zonnecollector ook bij bewolkt weer goed presteert. Mochten de weersomstandigheden voor de zonnecollector toch te slecht zijn om een minimale temperatuur te bereiken, dan kan het water verder worden verwarmd door de warmtepomp.

Plaatsing
van een zonnecollector

De plaatsing van een zonnecollector heeft een grote bijdrage in de opbrengst. Het is van belang dat de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht vangen en zo min mogelijk schaduw. Een plaatsing richting het zuiden en met een hellingshoek van rond de 36 graden heeft de voorkeur. Vacuümbuis zonnecollectoren zijn minder gevoelig voor de richting en hellingshoek, omdat deze zonnecollectoren ook goed werken bij diffuus licht. Wel is het van belang dat de vacuümbuis zonnecollectoren schuin worden geplaatst, in een hellingshoek van 20 tot 80 graden, omdat het systeem anders niet werkt.

Werking
zonneboiler

De zonnecollector kan niet helemaal alleen voor warm water zorgen. Hiervoor zijn ook het voorraadvat en de warmtepomp nodig. Deze 3 systemen worden samen een zonneboiler genoemd. Zonneboilers kunnen op een duurzame wijze warm water genereren en sommige soorten zonneboilers kunnen zelfs uw woning verwarmen.

Wat zijn de prijzen
van een zonnecollector?

Een zonnecollector is een onderdeel van de zonneboiler. Als u wilt profiteren van de voordelen van een zonnecollector, welke zonneboiler het beste bij u past, is afhankelijk van onder andere uw warm waterverbruik en van de grootte van uw huishouden. Zo heeft een klein huishouden van bijvoorbeeld 2 personen aan een zonneboiler van 100 liter waarschijnlijk genoeg, terwijl u met een huishouden dat bestaat uit 5 of 6 personen al gauw een zonneboiler van 300 liter nodig hebt.

De kosten voor een zonnecollector is afhankelijk van welke installatie u neemt. Is het enkel een zonnecollector met buffervat of wilt u het in combinatie met een warmtepomp doen? In dit geval is er geen apart buffervat nodig, deze kan samen met die van de warmtepomp.

Op zonnecollectoren zit ook subsidie op zodat een combinatie pakket zeer interessant is!

Voor prijzen vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan!

Wilt u meer informatie over zonnecollectoren?

Neem dan contact met ons op via +31 (0)548-595077 of info@ecologisch-verwarmen.nl.