Hoe werken zonnepanelen?

In zonnepanelen bevinden zich zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan uit 2 lagen waartussen stroom ontstaat zodra er licht op schijnt. De stroom is echter nog niet direct toepasbaar. Er wordt namelijk gelijkstroom opgewekt maar wij hebben in ons huis wisselstroom nodig. Daarom is er nog een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom, deze wordt aangesloten op de meterkast. Er bestaat een aantal verschillende panelen:

Polykristallijn

Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na een verhittingsproces worden de cellen afgekoeld en liggen vervolgens in verschillende richtingen door elkaar. Daarom noemt men dat zogenaamd polykristallijn. Deze kenmerken zich door de blauwe kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog iets lichter.

Monokristallijn

Ook monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Alleen vindt na verhitting het afkoeling proces gelijkmatig plaats waardoor de cellen allemaal netjes in één richting liggen. Daarom noemt men dit zogenaamd monokristallijn. De cellen hebben een mooie zwarte kleur. Qua opbrengst verschillen monokristallijne types nauwelijks van polykristallijne types. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal iets duurder, maar hebben wel een mooier uiterlijk.

Dunne film

Dunne film zonnepanelen maken gebruik van een geheel andere techniek. Daardoor zijn veel minder schaarse grondstoffen noodzakelijk. De populariteit van de dunne film variant neemt iets af. Dat heeft vooral te maken met het feit dat meer oppervlakte nodig is dan kristallijne varianten. Daarentegen zijn dunne film zonnepanelen wel mooi om te zien. Ze zijn mooi zwart, zeker met een zwarte omlijsting.

zonnepanelen-76
zonnepanelen-2
zonnepanelen-3
zonnepanelen-4
zonnepanelen-5
zonnepanelen-8
Waarom wachten?

Heeft u een geschikt dak en bent u van plan om nog jaren in uw woning te blijven wonen, dan is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Zelfs als u de financiële middelen niet direct heeft, dan kunt u met aantrekkelijke leningen al snel genieten van zonne-energie. De huidige panelen leveren elke dag zoveel kilowatturen die u veel kosten op uw energierekening besparen. Juist Nederland is bij uitstek het geschikte land voor zonne-energie. Niet alleen omdat het aantal zonuren ruimschoots voldoende is om genoeg kilowatturen op te wekken, maar ook omdat wij in Nederland de teruglevering van kilowatturen mogen verrekenen met de geleverde stroom op momenten dat de panelen niet of te weinig kilowatturen leveren. Waarom dan nog wachten?

zonnepanelen

Beter energielabel
met zonnepanelen

Met het plaatsen van zonnepanelen verbetert u het energielabel van uw woning. Dit maakt de woning aantrekkelijker indien u uw woning in de toekomst gaat verkopen. Daarnaast zorgen ze voor lagere energiekosten. Al met al zullen panelen een waarde verhogend effect hebben voor de lange termijn. Ze gaan immers wel 25 tot 30 jaar mee.

Samen met een warmtepomp en eventueel een zonnecollector kunt u ook van een bestaande woning een nul op de meter woning realiseren, zodat u geen energie kosten meer betaald.

Wilt u meer informatie over zonnepanelen?

Neem dan contact met ons op via +31 (0)548-595077 of info@ecologisch-verwarmen.nl.